пʼятницю, 27 січня 2012 р.

Відпочинок

Ритмічний відпочинок під час робочого дня, планування дня, планування робочого часу, тренінг, тайм-менеджмент, управління часом
Спробуйте пригадати: як розподілялися ваші перерви на відпочинок протягом вчорашнього робочого дня?



Швидше за все відпочинок складався «стихійно». Відволікся на декілька хвилин на цікаву статтю в інтернеті; зайшов знайомий - поговорив з ним; вийшов покурити; закрив очі і послухав музику; випив чашку чаю.

В такого «стихійного» відпочинку є ряд мінусів. В першу чергу - він не ритмічний, а людина - істота біологічна, звикла до різних ритмів. Тому перший принцип, якого слід дотримуватися при організації відпочинку протягом робочого дня, - ритмічність. Простіше кажучи: використовуйте невеликий запланований відпочинок через строго певні проміжки часу.

Як правило, оптимальний режим - приблизно 5 хвилин відпочинку через кожну годину Можливо - 10 хвилини через 1.5 години. Тривалість від години до півтора - найбільш комфортний для людини інтервал безперервної роботи. Пригадаєте школу і ВУЗ: урок - 45 хвилин, «пара» - 1.5 години.

Як би не був завантажений ваш робочий день, який би «аврал» не панував в офісі - все одно виділіть ці 5 хвилин в годину. Інвестуйте час в ці п'ятихвилинки відпочинку, робота без них украй нееффективна.


«Максимальне переключення» під час відпочинку
Відпочивати протягом дня потрібно ритмічно, п'ять хвилин в годині Але як саме ви відпочиваєте протягом робочого дня, чим наповнюєте ці п'ятихвилинки, які сценарії відпочинку використовуєте?

В кожного з нас зазвичай є декілька таких типових сценаріїв. Наприклад:
· Подзвоню знайомому
· Вийду покурити
· Гляну що-небудь цікаве в інтернеті
· Зайду до співробітника в іншу кімнату поговорити
· Вип'ю чашку чаю.

Давайте спробуємо оцінити міру «перемикання», які дають різні сценарії, за пятибалльной шкалою. Наприклад:

На 1 бал. Залишаючись на тому ж робочому місці, в тій же позі (сидячи), дивлячись в той же комп'ютер, напружуючи той же інтелект - почитати щось «не по роботі» в інтернеті.

На 2 бали. Залишаючись на тому ж робочому місці, відвернувшись від комп'ютера поговорити з колегою на неробочі теми.

На 3 бали. Дійти до «курилки» і обговорити там робочі і неробочі питання; випити чаю з колегами. Ми змінили місце розташування, можливо - змінили теми, якими «завантажений» наш мозок.

На 4 бали. Вийти з офісу на вулицю, помилуватися на синє небо і зелені дерева, повністю відключитися від «офісного» середовища.

На 5 балів. Вийти на вулицю, зробити декілька простих вправ, що дозволяють «розім'яти» суглоби, дати відпочинок утомленим від монітора очам, повністю забути про всі робочі проблеми.

Чим сильніше буде перемикання під час п'ятихвилинки відпочинку, тим краще ви відпочинете і відновите сили. Обов'язково покиньте робоче місце, зробіть «фізкультурну паузу». Якщо немає можливості вийти на вулицю - пройдіться по коридору. Якщо працювали з людьми - побудьте наодинці; якщо аналізували цифри - подзвоните хорошому знайомому і обговорите що-небудь емоційно-приятное. Рекомендується також зробити декілька простих фізичних вправ: гімнастику, присідань, .. Це прекрасно відновить ваші сили і енергію для роботи!

Творча лінь
Кажучи про відпочинок, неможливо обійти стороною тему ліні. Лінь - це далеко не завжди погано. Часто це нормальна захисна реакція нашого організму. Її причинами можуть бути:

· Перевтома, об'єктивна «вимотаність» організму, нестача фізичних, енергетичних і емоційних ресурсів;

· Невідповідність нашого «повинен» нашому «хочу» - коли ми витрачаємо час свого життя на справи, що немає для нас «рідними», бажаними;

· Інтуїтивне відчуття непотрібності виконуваного в даний момент завдання.

Можлива і четверта причина. Ваша підсвідомість дає вам сигнал: «Почекай, не метушися, очисть душу від дрібних поточних думок, дай місце народженню чогось нового». Часто саме в такому стані приходять кращі ідеї і творчі прозріння.

«Правила творчої ліні» прості:

· Якщо вже лінуватися, то «на 100%», не намагаючись робити в цей час щось ще, думати, вирішувати проблеми, і тому подібне Чиста лінь - це чисте відчуття повноти буття і загальної гармонії всесвіту.

· Свідомо приймати рішення «Хочу лінуватися - і буду це робити». Без коливань і розкаянь совісті.

· Перед «творчою лінню» завантажувати мозок інформацією з важливої для вас творчої проблеми. Але не думати про проблему під час самої ліні!

При дотриманні цих правил «творча лінь» стане невмирущим джерелом красивих ідей і рішень. А також - прекрасним відпочинком і відновленням сил.

Джерело

Немає коментарів:

Дописати коментар