четвер, 1 травня 2014 р.

СОЦІАЛІЗАЦІЯ УЧНІВ В УМОВАХ ШКОЛИ-ІНТЕРНАТУ

      Новий Державний стандарт базової і повної загальної середньої освіти побудовано на засадах особистісно зорієнтованого підходу, що зумовлює спрямованість навчально-виховного процесу на взаємодію і плідний розвиток особистості педагога та його учнів на основі рівності у спілкуванні та партнерстві у навчанні. Однією з компетентностей, що має формувати та розвивати в учнів вчитель згідно Держстандарту, є предметна компетентність – набуття учнями у процесі навчання досвіду специфічної для певного предмета діяльності, пов’язаної із засвоєнням, розумінням і застосуванням нових знань. Зміст предметної компетентності викладено в технологічному компоненті освітньої галузі «Технології» і полягає у формуванні здатності розвивати надбання рідної культури з використанням засобів декоративно-ужиткового мистецтва, розвитку технологічних умінь і навичок учнів, реалізації здібностей та інтересів учнів у сфері технологічної діяльності, створенні умов для самореалізації, самовизначення кожного учня тощо.


      Для реалізації зазначених цілей в рамках викладання освітньої галузі «Технології» з 2000 року започатковано проведення предметних тижнів трудового навчання та соціально-побутового орієнтування. Зазначені заходи проводяться на підтримку розвитку технологічних умінь і навичок та творчої активності учнів школи-інтернату №1 м.Житомира та розширення умов для самореалізації учнів (вчитель Кошарська Л.Л.)

      В рамках предметних тижнів передбачається участь учнів в майстер-класах з виготовлення предметів декоративно-ужиткового мистецтва, зокрема, створення виробів з глини, паперу, текстильних матеріалів, природного матеріалу тощо. Завдання для учнів передбачають ознайомлення із сучасними і перспективними технологіями обробки матеріалів, а форми організації діяльності учнів – набуття досвіду партнерської взаємодії і ціннісних ставлень до трудових традицій, а також умови для самореалізації кожного учня.

трудове навчання в школі-інтернаті- відео

Екскурсія до обласної дитячої бібліотеки м.Житомир

Немає коментарів:

Дописати коментар